söndag, september 25, 2005

Bort med statsskatten!

När Alliansens modesta skatteförslag sjunkit in börjar allt fler inse att detta inte är borgerlig politik utan istället röstfiske. Då ställs krav på att den progressiva statsskatten successivt skall avskaffas. Pessimisterna kan ha haft fel. Det blir platt skatt.

Sent omsider får den progressiva beskattningen kraftfull kritik i Svenska Dagbladet med uppföljning i lunchekot (25/9). Nu när Alliansen presenterat huvuddragen i sin skattereform förstår man äntligen att det är ett "sosse-förslag i borgarkläder". Det gäller tydligen att vinna valet på en traditionell socialdemokratisk skattepolitik nödtorftigt maskerat till ett förslag för "ökat arbetsutbud" såsom jag framhöll den 15/9. Nu är det professor Sören Holmberg som idag i lunchekot pekar på partitaktiken (lyssna).

Det viktiga är emellertid att Svenskt Näringsliv, Saco och t o m TCO (!) fått ändan ur vagnen och idag kommer med "kritik från höger" som är Svenskans rubrik (25/9). Redigerarna på Svenskan tycker tydligen att TCO, som har en ordförande som varit socialdemokratisk statssekreterare, är "höger". Detsamma gäller Saco vars ordförande och chefekonom båda har sin bakgrund i det socialdemokratiska kanslihuset. Och SN:s chefekonom Stefan Fölster, barnbarn till socialisterna Gunnar och Alva Myrdal, är också "höger" trots att SN gjorde en våldsam vänstervurpa just när Stefan blivit varm i kläderna. Denna olycka kostade VD Ebba Lindsö livet.. förlåt jobbet.

Men sådan är den massmediala dramaturgin också på högerns flaggskepp Svenska Dagbladet. Det är tur att tidningen har en politisk chefredaktör med en inre kompass utan missvisning. Läs hans ampra kritik mot mesigheterna i skattepolitiken idag: PJ Anders Linders blogg (25/9).

Några axplock: Stefan Fölster: - Alliansens skatteuppgörelse är inte särskilt ambitiös. Sänkningarna är blygsamma jämfört med vad socialdemokraterna i Tyskland har gjort.

Gunnar Wetterberg, Saco: - Med fler tekniskt kvalificerade civilingenjörer skapas det fler jobb åt lagerarbetare och metallare. Borgarna lurar sig själva. Ett förslag för att hitta fler väljare.

Sture Nordh, Tco: - Det måste finnas mer incitament för personer med högre inkomst att kompetensutveckla sig och ta ansvar.

Alla tre organisationerna är besvikna på att borgarna inte vill sänka (!) värnskatten. [Har inte Torbjörn Nilsson, SvD, fått något om bakfoten här? Inte vill väl någon bara sänka den futtiga skatten på 5 procent? Menar de inte statsskatten på 20 procent?]

P J Anders Linder: - Ibland viftas statsskatten undan med att den bara skulle drabba höginkomsttagare. Det är helt fel. Man börjar betala statsskatt vid en månadslön på ca 26 000 kronor. Medianlönen för gymnasielärare var förra året ca 25 800 kronor. Höginkomsttagare? Rika?

Karin Pilsäter, fp, tycker att kritiken är orättvis eftersom fp fick ge sig på den punkten (värnskatten) i Bankeryd. [Jovisst, men kritiken riktar sig mot alla fyra partiernas gemensamma förslag och då är den rimligen välriktad och rättvis.]

Moderaternas partisekreterare Sven-Otto Littorin tar till ett direkt nödargument för att försvara Alliansen:

- Även de som tjänar över 300 000 kr får sänkt skatt med en borgerlig regering. [Det är en ofrånkomlig effekt för att de inte skall få höjd marginalskatt. Men pengarna är bortkastade eftersom de inte ger några dynamiska effekter i form av ökat arbetsutbud, vilja till förkovran och befordran och liknande pga att marginalskatten inte sänks.]

Se också kommentar av Thomas Gür i SvD (24/9) om borgerlighetens leda där han argumenterar för platt skatt:

- Proportionell beskattning av alla inkomster ger ökat välstånd genom större arbetsutbud, högre tillväxt, avsevärt mindre skattebyråkrati och högre produktivitet. Den tid som medborgarna använder till att undkomma skatt läggs i stället på arbete, eftersom högre inkomster inte beskattas med en högre andel skatt. (Thomas Gür)

Nu börjar debatten om att avskaffa statsskatten komma igång trots Alliansens räddhågsna attityd. Att komma till makten genom socialistisk skattepolitik kan måhända leda till en plats vid köttgrytorna. Men varför skall vi rösta fram borgerlig socialism? Bara för att unna andra personer att sitta i kanslihuset och driva en liknande politik som idag? Nej, tack! Det är Alliansens plikt att både driva och övertyga om borgerlig politik. Är det inte fusk att vinna valet den enkla vägen? Nog finns det kompetens inom de borgerliga partierna att övertyga tillräckligt många väljare om en alternativ politik . Men finns orken?

Nu gäller det att trycka på för att platt skatt successivt skall införas också i Sverige. Pessimisterna kan ha haft fel.

Vad är platt skatt? 26/4
Forts Skattebetalarnas seminarium 25/1-06

2 Comments:

At 26 september, 2005 08:23, Blogger Per-Olof Persson said...

Platt skatt

- Ta bort alla avdrag.

- Ta bort landstingen. Låt den rikaste delen av befolkningen betala egen sjukförsäkring. Staten betalar sjukförsäkring åt de fattigaste.

- Det räcker med en kommunalskatt som är fast på 10 % från första intjänade kronan. I annat fall får staten öka bidragen till kommunerna.


Arbetsrätten

(Från Dagens Industri)

Han visade sig vara en katastrofal felrekrytering. Bara några dagar efter att han börjat var den kvinnliga personalen i uppror.

"Jag sätter inte min fot här så länge den där äckelgubben är kvar!" sa flera av tjejerna rakt ut.

Chefen ställde sig omedelbart på deras sida.

"Stick! Dra! Du är avskedad!" skrek han åt den äldre medarbetaren han just rekryterat.

Detta hände i ett ungt och nystartat företag. Chefen var en färsking.

Han hade inte kollat upp alla paragrafer i lagen om anställningsskydd.

Då hade han vetat att avskedande måste göras skriftligt - annars är det ogiltigt.

Tabben ledde så småningom till att "äckelgubben" fick flera månadslöner i skadestånd. Ingen dålig utdelning för några få dagars jobb.

"Jag fick höra efteråt att han satt det i system. Han har tydligen kört samma grej hos andra också", suckar den nu något mindre färska direktören som berättar historien för mig.

Smällar av det här slaget är vad som mest avskräcker småföretagare från att anställa. Det visar en studie gjord av Nutek, statens egen myndighet för näringslivsutveckling.

I Sverige finns över 100.000 "soloföretag" som sysselsätter en person på heltid. De flesta av dessa verkar trivas bra med tillvaron som ensamföretagare.

De har inga planer på att anställa. Men det finns också många, ungefär 50 000, som skulle vilja anställa.

Så vad är det som stoppar dem?

Nutek drar slutsatsen att de främsta hindren är arbetsgivarens kostnader på grund av sjukfrånvaro, möjligheterna att säga upp anställda och svårigheterna att överblicka vad som gäller för en arbetsgivare.

Det är dessa ensamföretagare utan anställda som regeringen friar till i sin budget: "Nära hälften av landets 100.000 soloföretag uppger att de skulle vilja anställa åtminstone en medarbetare. För att uppmuntra detta föreslår regeringen en temporär sänkning av arbetsgivaravgiften för den första anställningen som en företagare gör."

 
At 26 september, 2005 15:25, Anonymous Anonym said...

Bra!Ord i rättan tid!Alliansen måste förstå att det gäller att dirva BORGERLIG politik.Platt skatt är det enda raka. Vi har väntat länge nog på ett försök i den riktningen.Håll ut!

 

Skicka en kommentar

<< Home