onsdag, oktober 18, 2006

Därför fuskar ministerämnena med skatten

Om skatten är 30 procent blir skattepåslaget i praktiken 136 procent vid köp av tjänster. Lockelsen att slippa detta påslag är uppenbarligen större än chansen att bli minister. Ödets ironi kan nu slå tillbaka mot dem som inte velat ändra på oskicket.

I kritiken mot de nya ministrarna kan man ofta se om avsändaren är rabiat eller nyanserad. Den rabiate formulerar sig som om ministrarna i egenskap av medlem av regeringen hållit på med sakttefusk och blivit påkommen. "Hur kan den som skall vara en förebild samtidigt fuska med skatten?" är kontentan.

Enligt en nyligen gjord opinionsundersökning har 2 miljoner av svenskarna anlitat svart arbetskraft eller själv jobbat svart. En annan uppgift från Skatteverket är att 20 procent av hushållen köpt svartarbete det senast året (pdf 6MB). I en regering på 22 ledamöter som är representativ för svenska folket borde det alltså finnas 4 - 5 nyligen svartarbetsinblandade...

Varför fuskar då folk med skatten när de behöver hjälp med service i hemmet? Det beror dels på de så kallade skattekilarna och dels på administrativt krångel. Det senare drabbar både uppdragsgivaren och uppdragstagaren. Vid mera informella relationer tycks de flesta anse att man inte skall behöva blanda in skattemyndigheterna. Den vita marknaden för service till hushållen är därför ganska begränsad.

Om man anlitar ett företag som skall utföra en tjänst får det följande skattekonsekvenser. Jag antar att den som skall utföra arbetet vill ha 100 kronor i timmen i handen. Inkomstskatten sätter jag i detta räkneexempel till 30 procent. Då måste den som anlitar företaget betala 236 kronor i timmen för att alla skatter skall täckas in. Dessutom kan tillkomma resekostnader och admnistrativa omkostnader som gör att företaget debiterar ännu mera.

Varför blir skillnaden - skattekilen - så stor mellan vad beställaren måste betala och vad den anställde får ut? Om vi räknar steg för steg får vi följande kedja:

Med 30 procent i skatt måste man tjäna 143 konor före skatt för att få kvar 100 kronor.

På dessa 143 kronor tillkommer drygt 32 procent i arbetsgivaravgifter. Företaget måste debitera 189 kronor i timmen.

Men dessutom tillkommer 25 procents moms på de 189 kronorna. Då måste företaget debitera 236 kronor i timmen.

Varför betala 236 kronor om det räcker med 100? Och båda parter är dessutom nöjda.

Trots att den som gör jobbet "bara" skall betala 30 procent i skatt blir hela skatteeffekten 57,6 procent. Det mesta av ersättningen går alltså till skatt. Skatterna slår in en kil mellan privatekonomin för den anställde och kunden som antingen leder till svartarbete eller att kunden själv jobbar med något som han/hon inte är särskilt bra på och som tar tid och kraft från det jobb där kunden är specialist.

Varje år köper ca 900 000 hushåll svarta tjänster. Sannolikheten att bli statsråd är tydligen inte tillräckligt stor för att avhålla dem. Att det inte är ännu fler kan bero på att det inte är varje år som varje huhåll har behov av service. Detta fuskande har uppenbarligen ett starkt stöd hos svenska folket. Därför är det ett betydande samhällsproblem som varje icke-dogmatisk regering borde göra något åt.

Många trodde att den nya borgerliga regeringen skulle ta itu med skattekilarna. Men intresset är svalt. -Skattepolitiken är teknisk och inte ideologisk, har finansminister Anders Borg framhållit. Kanske ödets ironi slår tillbaka mot den som uppgett sin inre övertygelse för doften av maktens köttgrytor.

Andra bloggar om: , , , , , , , intressant.se

7 Comments:

At 18 oktober, 2006 17:28, Anonymous Anonym said...

Om man nu anlitar t ex en barnflicka så är man skyldig att till skattekontoret meddela så snart utbetalningen överstiger 1 000 kronor.
Vem gör egentligen det? Och hur många anmälninger skulle skattemyndigheten få om denna barnflicka jobbar på flera håll.
Och om hon nu tjänar över 10 000 så kan ju beloppet vara uppdelat på flera "arbetsgivare". Vem ska egentligen då stå för arbetsgivaravgiften?
Skatten ska väl arbetstagaren slutligen själv stå för.
Vad gället svartjobben så har nu Riksrevisonsverket kommit med en studie och kommit fram till att det uppgår till nåt mellan 100-120 miljarder.
Som Danne här skriver så tjänar ju alla pasrter på svartjobben. Kalkylerna deras överstiger totalt hur det skulle se ut om man gjorde rätt för sig.
Nu måste man ju ibland anlita olika firmor och får då fakturor som måste betalas vitt.
Det kan också då ha fördelen att man inte bara slipper känna skuldkänslor mot vårt högskattesamhälle utan också får dra av beloppen när reavinster ska räknas ut.
Detta med licensavgifterna och Borgs s k svartjobb på narginalen är småpotatis mot hur det verkligen ser ut.
Personligen har jag aldrig upplevt att någon enda till skattemyndigheten anmält kännedom om svartjobb.
Finns det egentligen här prejudicerande domar?
Kanske ett ämne för Uppdrag Granskning att ta upp. Tänk vad kul att vara svartjobbspion.

 
At 18 oktober, 2006 19:51, Anonymous Anonym said...

Lite off-topic men ändå:

Hur rimligt är det att arbetsgivaren (köparen) är skyldig att betala in arbetsgivaravgifter när det egentligen handlar om löneskatter som är kopplade till säljaren?
Vore det inte rimligare att säljaren har den skyldigheten? Med en sådan reform skulle ju det bli vara omöjligt att köpa svarta tjänster vilket kanske skulle vara bra för framtida moderata ministrar? Dessutom skulle det bli väldigt tydligt hur mycket de egentligen betalar i skatt.

 
At 18 oktober, 2006 23:08, Anonymous Anonym said...

Till Per
Nu gäller det knappast detta vare sig dagens eller framtida moderata ministrar.
Deras "brott" rör sig skattningsvis om nåt mellan 50-1000 totalt dvs under en följd av år.
Däremot så rör sig den verkliga svarta ekonomin om drygt 100 miljarder och även "vanligt" folk fuskar rätt rejält med sånt som a-kassa och föräldrapenning.
¨Här gäller det att hitta modeller som kan minska dessa belopp med låt säga hälften.
Åtskilliga skulle bli sura förstås men skatten skulle å andra sidan kunna sänkas rejält.
Tro sig inte att detta med utebliven licensavgiftbetalning och köp av svart hemhjälp rör sig om bara några moderata ministrar.
Det är allmänt utbrett och bland politikerså förekommer det i alla läger även om nu främst socialdemokraterna i maskopi med massmedia söker slå politisk mynt av det hela.

 
At 19 oktober, 2006 12:22, Blogger Danne Nordling said...

Ett steg på vägen mot en bättre kontroll skulle vara att övergå till verklig löneredovisning. Varför skall vi ha nuvarande begrepp "lön" som ett skatteuträkningsindex? "Lön" är ett halvfärdigt begrepp som bildar bas för att beräkna den verkliga lönen och för att beräkna den kontanta lönen i handen.

Låt folk få den verkliga lönen och ansvaret för att arbetsgivaravgifterna och inkomstskatten betalades in. Detta ansvar kunde kanske överlåtas till arbetsgivaren, som idag, men bättre vore att alla via sina skattekonton skötte detta själva.

En teknisk anmärkning: det spelar ingen roll idag om den anställde har flera arbetsgivare. Om löneutbetalningen överstiger 10 000 kr för en person skall arbetsgivaren ansvara för betalningen av arbetsgivaravgifterna för just denna anställning.

Svagt är dock att finansministern inte har något att säga ens om arbetsgivaravgifternas redovisning på lönebeskeden.
/DNg

 
At 19 oktober, 2006 12:52, Anonymous Anonym said...

Håller helt med dig Danne om att det vore en klart bättre ordning med rakare o synligare rör mellan inkomst o skatt.
Men finns det nåt stöd för den idén?

 
At 19 oktober, 2006 18:07, Anonymous Anonym said...

I SvD anges att den svarta lönen för städning är 69 kr i timmen och för byggjobb 135 kr. Men den firma som Astra Zeneca anlitar och erbjuder sina anställda debiterar 320 kr i tmmen. Det är så högt att nästan ingen beställt städtjänsten. Mellanhänderna har också betydelse.

 
At 22 oktober, 2006 20:14, Anonymous Anonym said...

Vill du ha pension?
Ja då är det bara att lägga på 1/3*procent av lön.
Du arbetar i 45-år, är pensionerad i 15-år.
Du vill kanske ha semester?
ja då är det bara att lägga på 1/11-del.

Vill du undvara innehållet i dessa ca: 30%?

Ta bort dessa 2-saker ur skattesystemet, och skatten sjunker markant, men det innebär ju bara att DU måste höja DITT pris med motsvarande summa, slutsumman blir konstant.
Ett nollsummespel som får effekten att ’hög skatt’ inte blir lika aktuellt som diskussionsämne.

Jag har inte hittat nåt om att median-folket i USA (låg skatt) dör rikare än medianen i Sverige.
Det enda vi vet är att dom ’snuskigt rika’ (citerat från nåt TV-program) blir förhållande vis rikare än vad du än jämför mot.
Så skattesatsen är väl inte nåt riktigt bra jämför objekt.
Levnadsomkostnaderna är nog rätt så lika även vid 0-skatt och dom måste ju tas ut på ena eller andra viset.

Vart går skattepengarna?
Skulle vi fått mobiltelefonen lika snabbt utan Statliga Televerket?

Bara ett litet ’cirkulationstänkande’.

 

Skicka en kommentar

<< Home