måndag, november 13, 2006

Borg vill minska 10 dagsböter till en!

Det kan lätt bli fel om man uttrycker sig oklart. När finansminister Borg vill göra en förbättring kastar sig ett antal illvilliga uttolkare över honom och läser allting i SvD:s intervju till det sämsta. Men det kan också bero på okunnighet både hos honom själv och hos de två intervjuande journalisterna.

Det är uppenbart att Anders Borg ville införa en lindrigare sanktion mot "passiva" arbetslösa än att stänga av dem under 40 dagar. Detta skulle kunna ske i form av en eller två indragna ersättningsdagar. När detta framkom borde de två journalisterna på SvD Lena Hennel och Lova Olsson ha ställt följdfrågan: menar du att arbetslösa som inte har några jobb att söka nu skall mista en dags ersättning som straff för något som de inte rår för?

Detta är en fråga som även journalister som är okunniga i sakfrågan kan ställa. Varför gjorde de inte detta utan bjöd in till en illvillig tolkning?

Hade de haft viss kunskap om a-kassans bestämmelser hade det stått klart att någon illvillig tolkning inte ens borde ha kunnat göras. Det beror på att bestämmelserna säger att a-kassan bara kan dras in om den arbetslöse nekar att söka anvisat arbete eller söker ett arbete men "genom sitt uppträdande orsakar att han eller hon inte får anställning". Detta borde ha klargjorts istället för att ge sken av att den som inte söker tillräckligt aktivt kan bli avstängd. Det är ju fråga om direkt arbetsskygghet som sanktionerna riktar sig mot.

Det mest graverande är dock att de två journalisterna och sannolikt även finansministern verkar vara helt okunniga om att sanktionsmöjligheterna inte står mellan avstängning eller låt gå-inställning. Idag kan vid första vägran att söka arbete 25 procent av arbetslöshetsersättningen dras in under 40 dagar. Vid den andra kan 50 procent dras in och vid den tredje hela ersättningen (se IAF).

Om nu Anders Borg vill ersätta motsvarande 10 dagars indragen ersättning är det inte självklart frågan om en försämring. Och inte ens om han vill iföra ett ytterligare steg med en enda dag som första åtgärd, istället för omedelbart motsvarande 10 dagar under ca 1,5 kalendermånader, är det självklart en försämring. Men så har förslaget uppfattats - främst för att dessa regler inte redovisades av Svenska Dagbladets journalister.

Hela denna hysteriska pseudodebatt har dessutom dragit bort uppmärksamheten från Anders Borgs dubiösa uppfattning om vad som kan sägas vara rättvisa inom inkomstbeskattningen - se föregående bloggpost.

Andra bloggar om: , , , , , , intressant.se