måndag, november 13, 2006

Rättvist med progressiva skatter, sa Anders Borg

Finansministern vill behålla värnskatten och sägs vilja ha ökad progressivitet i skattesystemet. Det anses rimligt av en majoritet och är därför rättvist. Om det är det kontentan av den borgerliga regeringens rättvisesyn är den inte ens socialdemokratisk...

Nu vill finansminister Anders Borg visa att hans "värderingar inte skiljer sig så mycket från en socialdemokrats". I en intervju i Svenska Dagbladet under rubriken "Passiv arbetslös kan få dagsbot". En vänstervinkling f ö av ett förslag att inte hela a-kassan skall dras in under en lång period (motsvarande kvalifikationen för 'arbetsvillkoret'). Men redan nu kan ersättningen sättas ned med 25 resp 50 procent under 40 dagar innan den helt dras in. Det är väl avvägningen mellan dessa sanktioner och en dags utebliven ersättning som borde diskuteras? Nu försvinner skattefrågan i en pseudodebatt om a-kassan.

I ingressen till intervjun i SvD står det att Borg vill "öka progressiviteten i skattesystemet". Det är förslaget i samband med Fredrik Reinfeldtds sommartal 12/8 som nu återkommer hos Anders Borg i form av ett andra steg i reformeringen av inkomstskatterna. Som bekant är det fråga om att halvera statsskatten i en del av intervallet mellan 26 475 kr/mån och 39 358 kr/mån. Detta skulle ske i de första 4 000 kronorna av detta 13 000-kronorsintervall - alltså upp till ca 30 000 kr/mån. Ett kort litet intervall med 43 procents marginalskatt istället för 53 procent är naturligtvis en förbättring och kan inte anses vara en ökning av progressiviteten. Däremot vill han behålla "värnskatten".

Intervjuarna anser att Anders Borg "pläderar för mer progressivitet i skattesystemet, traditionellt en socialdemokratisk paroll". Han citeras direkt:
"-Det finns rättviseskäl för en progressiv skatteskala. De flesta tycker att det är rimligt att de som tjänar väldigt mycket betalar litet mer. Det finns också sakliga skäl för att inte ha speciellt höga skatter för dem med låga inkomster. Det måste löna sig för dem att arbeta." (Anders Borg)
Det anmärkningsvärda är att Anders Borg hänvisar till en mycket dubiös rättviseteori - nämligen att det som majoriteten tycker är rätt och rättvist. Är detta ens ett socialdemokratiskt argument? Det är väl inte något annat än att i ett civiliserat samhälle hänvisa till de starkas rätt. Om de flesta tycker att dödsstraff är rimligt skulle detta förhållande enligt Borgs uppfattning tydligen också medföra att "det finns rättviseskäl för dödsstraff". Ridå!

Dessutom är det inte så att progressiv skatt har en majoritet bakom sig i opinionsundersökningarna. Tvärtom förordar en majoritet samma procenttuttag på alla inkomster - s k platt skatt.

Andra bloggar om: , , , , , , intressant.se



Dagens citat:

Linda Skugge får följande fråga i DN 13/11:

"Tycker du att det finns någon konstnärlig verksamhet som borde få bidrag?
- Nej. Vem ska besluta om det? Det blir bara att man måste känna rätt personer. Man ska tjäna ihop sina pengar själv, annars kan man lägga ned." (Linda Skugge i DN)

3 Comments:

At 13 november, 2006 17:45, Anonymous Anonym said...

Att Svenskan kallar en mildring av progressiviteten i skatteskalan för en skärpning är häpnadsväckanden, en falsk marknadsföring.

Det är det förstås också att hävda att ett sådant förslag är direkt socialdemokratiskt.
Detta parti kommer INTE att godta mildrad skatt i de inkomstskikt som det här är fråga om.

Såvitt jag förstår kommer det nu förslag senare under mandatperioden förslag om fortsatt sänkning av skatterna för låg-och medelinkomsttagare.

Att moderaterna avser att behålla värnskatten är beklagligt men den har rätt marginell betydelse och de som nu betalar värnskatt får ändå en skattesänkning via den modell som Reinfeldt och Borg fört fram.

Att sedan Borg uttrycker sig lite burdust är en sak, Kanske det inte skulle skada att även andra ledande politiker vågar sig på ett sånt konststycke.

 
At 13 november, 2006 21:50, Blogger Danne Nordling said...

Just för att värnskatten har så liten betydelse skulle den vara lätt att tabort. Då skulle regeringen visa att den inte godtar sossarnas förvrängningar av den stora skattereformen samt att den inte tycker att progressiva skatter är bra. Men det verkar som om Borg faktiskt gör det personligen.
/DNg

 
At 14 november, 2006 10:14, Anonymous Anonym said...

SvD säger i dag i sin huvudledare att de allierade klart tagit ställning för ett borttagande av värnskatten.

Borgs uttalanden kan uppfattas på det sättet att han är emot detta, vilket föranleder Svenskan att ge honom en rejäl känga.

Nu har å andra sidan alliansen inför valet och i sin första budget prioriterat skattesänkningar för låg-och medelinkomsttagare och därutöver sånt som borttagande av fastighetsskatten och sänkta arbetsgivaravgifter.

Moderaterna sa vi är det nya arbetarpartiet. Nu kommer nästa prioritering med skattesänkningar när så kan ske i in komstskikt där den nya medelklassen finns.
Detta kan föranleda en ny definition som blir svår för sossarna att hantera,

Vi kan bara tänka på vad Pagrotsky sa när han kritiserade sitt parti för sekterism och att det saknade ett program för storstädernas väljare.

Så mitt tips är att ett borttagande av värnskatten kommer att ske 2008-2009-och då blir alltfler nöjda.

 

Skicka en kommentar

<< Home