lördag, december 01, 2012

Kent Persson (M) har ingen "plan B" för samarbete

Vem ska moderaterna samarbeta med om opinionsundersökningarnas resultat står sig inför valet 2014, Det ville partisekreteraren inte svara på trots att läget nu är annorlunda än tidigare genom SD:s vågmästarroll. Kan det bli en verklig minoritetsregering?

Hur ska Alliansen vinna valet 2014? Moderaternas sedan i våras nye partisekreterare Kent Persson utfrågades av Tomas Ramberg i Ekots lördagsintervju 1/12-12. Programmet handlade som vanligt inte mycket om den påannonserade frågan.

Lågutbildade flyktingar som kommer till Sverige kan hävdas bidra till arbetslösheten och utanförskapet. Är inte denna problemformulering att gynna SD:s agenda? Denna frågeställning ledde till en detaljerad immigrationspolitisk diskussion. Kent Persson menade att arbetslinjen bör omfatta alla och var ett sätt att möta SD - inte att ge dem ett lillfinger.

Persson betonade att man inte skulle förhandla med SD. Men ni har genom "utfrysningen" gått miste om möjligheterna till ett femte jobbskatteavdrag, menade Ramberg. Huvudskälet är inte SD sade Persson. Det finns inte ekonomiskt utrymme. Hypotetiskt skulle M alltså kunnat acceptera stöd från SD, antydde Ramberg. Men det avvisades av Persson.

Diskussionen fortsatte med turerna kring redovisningen av bidrag till politiska partier. Ramberg försökte få Persson att framstå som inkonsekvent. Den långa diskussionen om detaljer om lotteriverksamhet, externa insamlingsorganisationer och lagstiftning mm var väl mest av intresse för specialister.

Persson har en lön på 90 000 kr/m och sex månaders uppsägningstid.

Moderaternas framgångar minskar enligt SCB de andra småpartiernas stöd och minskar Alliansens stöd, menade Ramberg. Det gällde inte vid valen, sade Persson.

Vad ligger i att M inte längre vill kompromissa med Miljöpartiet och inte kan tänka sig att bilda gemensam regering? Persson menade att det är MP som ändrat inställning. Vad blir då kvar i form av samarbete om satsningen på att Alliansen inte kan bilda en majoritetsregering misslyckas? Persson hade inga andra tankar om detta än en valseger för Alliansen - ingen plan B. Väljarna ska inte få något besked om att söka stöd på annat håll. Och han verkade tro att KD skulle klara sig kvar i Riksdagen.Där slutade programmet.

Så som opinionssiffrorna ser ut enligt Ipsos mätning igår (bart) har det ingen betydelse huruvida KD klarar sig kvar - Alliansen förlorar ändå regeringsmakten om SD inte kan räknas in som stödparti.Till skillnad från tidigare är detta senare nu teoretiskt möjligt, vilket främst försätter Stefan Löfven i en svår situation.Han kan få en majoritet i Riksdagen emot sig trots att KD åker ur. Då blir regeringsbildningen ytterst komplicerad som jag framhöll igår. Det blir den förstås också om KD räddas kvar utan att Alliansen får relativ majoritet.

Kent Persson försvarar sig mot sådana spekulationer genom att inta en närmast dogmatisk valsegerattityd. Det är kanske vad en partisekreterare måste göra. Men med några opinionsundersökningar ytterligare kommer Rambergs frågor att pocka på svar. Vem ska alliansen samarbeta med om valresultatet ger relativ minoritet som resultat? Tidigare skulle man ha kunnat svara att man drar sig tillbaka för att arbeta på en come back 2018. Men det går inte 2014 om de rödgröna inte får absolut majoritet och som minoritet inte kan göra sig beroende av SD.

Någon form av samarbete över den tidigare blockgränsen tvingas fram genom att SD blir tungan på vågen med rödgröna som är större än alliansen. Eller kan Fredrik Reinfeldt regera vidare trots att de rödgröna är större? Då skulle han ytterst bli beroende av SD:s aktiva röster för regeringens förslag - inte bara att de avstår från att rösta emot, som idag.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , intressant.se

Etiketter:

2 Comments:

At 02 december, 2012 15:43, Anonymous Per Fredö said...

Att lagstifta om partibidrag som alternativ till en av partierna överenskommen redovisning är naturligtvis av en rad skäl inte möjligt.

Det viktiaste skälet, som Tomas Ramberg inte tog upp, är naturligtvis att i så fall mäste socialdemokraterna redovisa sina bidrag från LO.

Och dit hör också allt personellt stöd.

Denna typ av redovisning har moderaterna länge förespråkat.

Möjligen också som ett motdrag till att SAP och LO drar till med att moderaterna är storfinansiens parti.

Men som vanligt blir det politiska kompromisser i frågor av detta slag.

Ramberg är en mycket skicklig
utfrågare samt väl inför varje lördagsintervju.

Det är lite av Hard Talk över honom,

Men samtidigt hör det till en seriös utfrågning att visa förståelse och respekt för hur det politiska beslutsfattandet går till.

Att få igenom sånt som beslutats på partistämmor går långtifrån alltid.

Det hindrar inte att sådana beslut visar vilken sakpolitisk och ideologisk inställning partierna har i olika frågor.






















Inget parti kan driva igenom allt som blir beslutat på partistämmor.

 
At 03 december, 2012 10:07, Anonymous Anonym said...

"Lågutbildade flyktingar som kommer till Sverige kan hävdas bidra till arbetslösheten och utanförskapet. Är inte denna problemformulering att gynna SD:s agenda?"

Det ironiska är att om de (eller (S) ) hade tagit den frågan på allvar tidigare hade SD varit kvar på under 1 procent.

Nu är balansgången naturligtvis tuffare, men eftersom sanningen är att den sociala situationen bland invandrare från tredje världen (välj vilken variabel du vill) är mycket dålig, och att ingen åtgärd från Alliansen inom överskådlig tid kan göra något åt det, så sitter Alliansen nu i en mycket jobbig situation.

Särskilt som man skruvat upp invandringen ytterligare ett snäpp, vilket både gör det svårare att hantera problemen, samtidigt som de sociala effekterna blir än mer påtagliga.

 

Skicka en kommentar

<< Home