onsdag, november 13, 2013

Reinfeldt tänker sitta kvar efter valförlust 2014

Dagens utspel från Reinfeldt tolkas av Löfven som att Alliansen sitter kvar så länge de rödgröna inte får absolut majoritet. - Utan samarbete över blockgränsen blir Alliansen alltmer beroende av SD:s aktiva stöd. Så småningom kan det bli regeringskris.

Vad innebär moderatledaren Fredrik Reinfeldts besked i SvD idag 13/11-13 för regeringsfrågan? Det kan indirekt också ses som ett svar till Stefan Löfven och hans utspel om samarbete över blockgränsen i fredags (bloggartikel). Reinfeldt menar att det block på den andra sidan som han vill släppa fram består av S+MP+V - inte bara av S+MP. Löfven svarar att Reinfeldt "taktiserar" (SvD nätet idag).

Ska han fälla en S+MP-regering?
Situationen som det gäller är att de rödgröna inte får absolut majoritet i valet 2014. Det försummar reportern i Svenska Dagbladet, Jenny Stiernstedt, att framhålla. Att vänsterledaren Jonas Sjöstedt deklarerat att han inte tänker rösta för en regering där Vänsterpartiet inte får några ministerposter saknar däremot betydelse. Med den nya grundlagen (negativ parlamentarism) blir situationen ändå komplicerad.

Talmannen låter rimligtvis ledaren för det största partiet först försöka bilda regering. Löfven föreslår då S+MP om han inte kan få stöd över blockgränsen. Alliansen, som i SvD:s upplägg då är mindre än S+MP röstar emot. SD antas också rösta emot. V lägger ner sina röster. Löfven får en majoritet emot sig och faller. Detta blir även fallet om Alliansen är större än S+MP, men inte heller då får SD lägga ner sina röster.

Med Reinfeldts besked idag fordras alltså att en rödgrön minoritetsregering måste ha ministrar från Vänsterpartiet för att Reinfeldt och Alliansen ska lägga ner rösterna. En S+MP-regering blir fälld inom två veckor efter valet med den nya grundlagen.

En S+MP-regering skulle bli extremt svag och skulle under alla omständigheter få söka stöd hos Alliansen. Inte ens om SD skulle ge stöd skulle det räcka eftersom vi kan anta att V skulle rösta emot sådana regeringsförslag tillsammans med Alliansen.  Men inte heller en S+MP+V-regering, som inledningsvis skulle släppas fram av Reinfeldt, skulle bli särskilt stark. Så fort SD skulle ansluta sig till Alliansens nej-röster mot vissa förslag skulle de falla och så småningom kan vi vänta oss regeringskris. Det är därför Löfven söker organiserat stöd över blockgränsen. Det krävs nog många ministerposter för de borgerliga för att det ska lyckas. Och att V skulle ingå i en sådan regering kan uteslutas.

En blocköverskridande S(+MP)-regering måste därför vara klar senast två veckor efter valet. Det förefaller osannolikt att man skulle hinna lägga om kursen så totalt på den borgerliga sidan om man fortsätter att arrogant avvisa alla sådana tankespår. Men att offentligt diskutera situationer där man till hälften förlorat valet är naturligtvis också omöjligt. Det är alltså nyanserna i avvisandet som indikerar hur de borgerliga partierna tänker. Och då är Annie Lööf (C) speciellt intressant. Hon avvisade Löfven i speciellt förolämpande och nedsättande ordalag med en sexistisk anstrykning. Där finns knappast några samarbetsförutsättningar.

Löfven tror nu att Reinfeldt försöker hitta ett sätt att sitta kvar även om man "förlorar" valet. Det skulle förmodligen gå till så att Alliansen både avvisar blocköverskridande samarbete och gör klart att man röstar emot en S-MP-regering. Löfven skulle då få anmäla till talmannen att han inte kan bilda regering varvid budet går över till Reinfeldt. Han föreslår då en alliansregering utan egen majoritet. Det kan beskrivas som "ungefär som idag". Vid statsministeromröstningen röstar de rödgröna emot och SD lägger ner sina röster. Ingen absolut majoritet föreligger mot statsministerförslaget och Reinfeldt sitter kvar.

En sådan Reinfeldt-regering blir dock svagare än dagens. Ett förslag som de rödgröna är emot måste då få stöd från SD - det räcker inte längre med att SD lägger ner sina röster. I oppositionens retorik kommer det att heta att Alliansen regerar med stöd från SD, som ju skulle isoleras. Alliansen kommer att göra gällande att det inte är något nytt, det gällde 2010-14 också. Den springande punkten för regeringens fortlevnad är om SD börjar ställa villkor för sitt fortsatta stöd när samarbetsmöjligheterna med S och MP försämrats. Dessa två partier kan driva regeringen i armarna på SD och ge upphov till regeringskris. Risken för nyval ökar.

 [DN:s chef för ledarsidan, Johannes Åman, gör idag 14/11 en analys av Löfvens samarbetsintentioner och konstaterar det närmast självklara att Löfven bildar en regering på grundval av de tre rödgröna om de får egen majoritet. Om V ska ingå förbigår han. Men artikeln slutar när det intressanta fallet utan egen majoritet kunde analyseras.]

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , intressant.se

Etiketter:

16 Comments:

At 14 november, 2013 08:39, Blogger oppti said...

Moderaterna skrämmer med Vänsterspöket!

 
At 14 november, 2013 16:32, Blogger Danne Nordling said...

Ja, det är svårt att se ett tydligt syfte med Reinfeldts uttalande. Hans vilja att fälla en S+MP-regering om inte V tas med kan ju missförstås.

År det så troligt att Löfven skulle vilja bilda en extremt svag minoritetsregering? Kanske han tror att det utan V skulle gå lättare att få stöd från de borgerliga i enskilda frågor.

Eller är Reinfeldts utspel ett sätt att blockera FP att bilda regering med S och MP som Thomas Nordegren i P1 spekulerade kring i dagens sändning? Den skulle kunna få ett stöd på ca 47 procent och dessutom ibland ytterligare stöd från V.

Reinfeldts strategi skulle då bygga på att en sådan regering skulle ta tid att växa fram - t ex när man inser att S+MP långsiktigt är för svaga att regera. Genom Reinfeldts blockering skulle FP inom två veckor tvingas gå från en koalition till en annan. Det är farligt för ett litet parti. När Bondeförbundet på 1950-talet ställdes inför samma problem backade man ur.

Det pågår tydligen ett intrikat spel men som de politiska kommentatorerna inte alls tycks kunna belysa.
/DNg

 
At 15 november, 2013 09:20, Anonymous Anonym said...

Löfven inser att V och MP är ett av Reinfeldts bästa vapen mot S även om det är lite olika grupper som V respektive MP biter bäst på. V biter nog bäst på storstadens marginalväljare i medelklassen medan MP biter bäst på arbetarväljare ute på landet. Den senare biten missas ofta då de politiska analyserna oftast sker från storstadens medelklassperspektiv.

/Eskil

 
At 15 november, 2013 11:30, Blogger sven said...

Eskil
Ja just så är det.

 
At 15 november, 2013 14:58, Blogger Danne Nordling said...

Men Löfven kan inte komma runt beroendet av MP i valretoriken. Även om han skulle kunna acceptera ett långtgående samarbete över blockgränsen är han tvungen att (låtsas) vilja ta med MP. Alternativet är tydligare inviter åt höger. Det är problematiskt eftersom sossarnas vänsterfalang då kan göra uppror.
/DNg

 
At 15 november, 2013 17:44, Anonymous Per Fredö said...

Endast valutgången kan avgöra vem som kommer få uppgiften bilda regering.
Med de nya negativa reglerna för att en ny regering ska kunna få riksdagens stöd så krävs det att sittande regering inte måste avgå annat om en majoritet så bestämmer.
Det är tveksamt om så blir fallet.
Sverigedemokraterna, som lär bli ett vågmästarparti lär inte stödja en ny regering som behöver stöd av vänsterpartiet.

Vårt land kommer att få en minoritetsregering efter valet 2014, vilket har varit det normala.
Vi kan i ett sådant läge räkna med flera blocköverskridande beslut, dock son nu endast mellan de borgerliga partierna och socialdemokraterna.

Regeringen lägger budgeten enligt nuvarande regler, vilket blir en stabiliserande faktor.

Löfven vill inte redovisa vad en röd-grön regering, även om vänsterpartiet står utanför, inför valet vill genomföra.
Det går inte bara att hänvisa till ett kommande valmanifest.

Det är just det som alliansen och Reinfelt vill, nämligen att väljarna ställas inför två alternativ,

Detta må beskrivas som något taktiskt men är något sm är fundamentalt ur demokratiskt synvinkel.

Hur ska för övrigt Löfven kunna visa på trovärdigheten i en röd-grön regeringspolitik?
Och inte bara han för övrigt.




 
At 17 november, 2013 14:44, Anonymous Anonym said...

Kommer folkpartiet och centern in i riksdagen?

 
At 18 november, 2013 01:05, Blogger Danne Nordling said...

En röst på FP kan mer och mer framställas som en röst på Löfven. Det finns starka krafter inom partiet som vill samarbeta med S. Risken för att FP åker ur har ökat betydligt. Dessutom har man ingen tydlig fråga att driva i valet. Varifrån tar man röster på en ytterligare pappamånad?

Sannolikheten att Centern åker ur ser jag som betydande.
/DNg

 
At 18 november, 2013 11:20, Anonymous Per Fredö said...

Alla opinionsundersökningar så här långt innan ett val måste tolkas med sort försiktighet.
Även under valrörelsen kan partier öka och minska kraftigt som nu socialdemokraterna gjorde
2010.
Normalt är regeringarna impopulära i opinionsmässigt innan valen, en trend i flertalet
länder.
Vi har i dagsläget dessutom 15-18 procent, som inte vill svara eller är osäkra.
Förtroendet vad gäller politikerna är en fördel för Reinfeldt mot Löfven och Borg mot
Magdalena Andersson-.
Alliansen är starkast när det gäller offentlig ekonomi och då gäller det att visa på kopplingarna till fler jobb, och faktiskt även mer resurser till välfärden, vilket få väljare är medvetna om.
Att Socialdemokraterna nu anses vara bäst vad gäller skolan beror nog mest på de dåliga skoresultaten och knappast på en bättre skolpolitik.
Det förflutna om flumskolan har glömts bort.
Vad gäller partistöd och risken inte klara spärren så blir det mindre bönder och färre kristna, vilka med automatik röstat med
cp och kd.
Främlingsfientliga partiet som sd växer inte bara i vårt land.
Sannolikt blir sd ett vågmästarpart, som kommer att göra vem som får chansen bilda regering.
Det lär inte bli Löven då.
Han för övrigt bara gå hop med mp.
då en svag minoritetsregering och dessutom utan en gemensam framtida regeringspolitik.
Det lär bli hoppande majoriterer och blocköversridande politik främst mellan m och s.

 
At 19 november, 2013 17:42, Anonymous Anonym said...

Buzz Bis
Wah Aku Hebat
Ayo Kejar Dia
Ingin di Index
Target Belang
Fokus Kito
Meonk Vs Guguk
Sofilmenda
Wahidsahindut
Kang Joyo
Walijo Bloggers
Karo Cyber Community
Blog Pesuruh
Blog Navigasi
Membantumu
Menarik Traffic
Loe loe - Gue Gue
Sekedar Bloggers
Setinggi Awan
Tokek Narsis

 
At 14 december, 2013 17:15, Anonymous Anonym said...

Sven:

Vi lär få en regeringskris efter valet 2014!

Jag är långt ifrån övertygad om att SD kommer tolerera Reinfeldt som statsminister...

Jag skulle inte bli ett dugg förvånad om SD med 12-15% i riksdagsvalet börjar med att ställa en misstroendeförklaring mot Reinfeldt...

Ett kraftigt försvagat moderat parti med ett kommande internt uppror om mångkultur och den så kallade lönsamma invandringen kommer inte klara det.

Reinfeldt faller...

Sedan kan Åkesson bara vänta...

De 3 små dörrmattorna är alla kraftigt försvagade efter 8 år i regeringen och klarar inte ett samarbete över blockgränsen.

Knappast M heller...

S vill strama åt invandring och arbetskraftsdito... Det vill absolut inte Mp...

V vill strama åt arbetskraftsinvandring men inte annan dito...

Det slutar med att Löfven gör upp med Åkesson... SD kommer ha minst 12% i riksdagsvalet...

Godtar inte riksdagen det blir det nyval...

SD och S kommer stärkas ytterligare då samtidigt som alliansen riskerar en total kollaps... V och Mp kommer också tappa...

Kom ihåg var ni läste det först...

 
At 19 juli, 2014 22:25, Anonymous Anonym said...

Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

 
At 23 juli, 2014 15:59, Anonymous Anonym said...

Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

 
At 04 augusti, 2014 05:17, Anonymous Anonym said...

Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

 
At 06 augusti, 2014 15:16, Anonymous Anonym said...

Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

 
At 02 september, 2014 22:33, Anonymous Anonym said...

Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

 

Skicka en kommentar

<< Home